Lock Alarm Reports

  • 122 Views
  • Last Post 14 September 2015
f0ggy987 posted this 18 August 2015

[quote=rscott]

If your lock is configured properly (try running auto-configure on it) and you are on the latest version of InControl, you should already see the alarms show up in your list. Additionally, user code entries will show up there too. You can create virtual devices using those items in the list and then build scene triggers based on them.

[/quote]

I had already performed auto-configure but re-tried it just in case. The pop-up message reports it is successful and it subscribes to event notifications, but it does note that it fails to get the manufacturer ID. Multiple re-tries of auto-configure result in the same message.

I can successfully right-click and manage user codes. They are listed properly and I can add new ones via InControl that the lock then recognizes. the lock status updates accurately and promptly.

However on the devices tab I see the following:

Name - Value - Label Battery - 100- % User code entry - 0 - 2015-08-2015 Level - 0 - 0

I've never seen an actual user code listed here or any of the other alarm conditions I'd like to break out for scene use.

Here are some messages from my log file:

Alarm_level 1 received from node 5 Found zwaveAlarmType of '0' with event of '0' Unrecognized alarmType 0 with event 0

Someone else here is also seeing the same 'user code' 0 behavior here (with a different lock manufacturer): http://store.incontrolzwave.com/boards/topic/823/app-shows-wrong-door-lock-status

Thanks again

Order By: Standard | Newest | Votes
rscott posted this 26 August 2015

[quote=f0ggy987]Hi,

Re: Yale Real Living Lock YRD220-ZW

This document: Yale Locks - ZWave Developer User and Reference Guide - Version 1.3.2 - 05/30/2012 http://www.pepper1.net/zwavedb/uploads/resources/513c90984733a978c86885d00c0a99ef40dd8b72.pdf

Lists all the different 'alarm reports' the lock generates and sends to the controller.

For example it reports which user code was used to unlock the door. It would be great to be able to activate different scenes based on who has come home and unlocked the door.

Being able to take action on the manual lock/unlock and tamper alarms (too many incorrect attempts) would be great too.

Similarly with the low battery alarms - does InControl do anything with them?

Thanks,

[/quote]

If your lock is configured properly (try running auto-configure on it) and you are on the latest version of InControl, you should already see the alarms show up in your list. Additionally, user code entries will show up there too. You can create virtual devices using those items in the list and then build scene triggers based on them.

f0ggy987 posted this 27 August 2015

[quote=rscott]

If your lock is configured properly (try running auto-configure on it) and you are on the latest version of InControl, you should already see the alarms show up in your list. Additionally, user code entries will show up there too. You can create virtual devices using those items in the list and then build scene triggers based on them.

[/quote]

I had already performed auto-configure but re-tried it just in case. The pop-up message reports it is successful and it subscribes to event notifications, but it does note that it fails to get the manufacturer ID. Multiple re-tries of auto-configure result in the same message.

I can successfully right-click and manage user codes. They are listed properly and I can add new ones via InControl that the lock then recognizes. the lock status updates accurately and promptly.

However on the devices tab I see the following:

Name - Value - Label Battery - 100- % User code entry - 0 - 2015-08-2015 Level - 0 - 0

I've never seen an actual user code listed here or any of the other alarm conditions I'd like to break out for scene use.

Here are some messages from my log file:

Alarm_level 1 received from node 5 Found zwaveAlarmType of '0' with event of '0' Unrecognized alarmType 0 with event 0

Someone else here is also seeing the same 'user code' 0 behavior here (with a different lock manufacturer): http://store.incontrolzwave.com/boards/topic/823/app-shows-wrong-door-lock-status

Thanks again

rscott posted this 27 August 2015

Seeing user code 0 is normal to some degree. It'll be set to 0 whenever you do a lock or unlock. It only changes to a number when the lock notifies InControl of a user code entry.

Which version of InControl are you running?

f0ggy987 posted this 14 September 2015

Thanks for the reply and sorry for the delay.

I am on version 4.0.5721

I can confirm I see the appropriate user ID in InControl when someone enters a PIN via the keypad (locking the door after every unlock was overwriting the value before I saw it).

However it seems like the lock offers a lot more functionality - the reports it generates differentiate between a lock/unlock sent via Z-Wave vs. the keypad vs. the thumb turn (inside), etc. - are these supported?
One event sets the "user code" to a value of 0 and sets the label to "201"

Thanks again,

Adam

Close